Τα αμέτρητα οφέλη του βασιλιά του καλοκαιριού: Ποιο φρούτο πρέπει οπωσδήποτε να εντάξεις στην καθημερινή διατροφή σου;

Τα καρπούζια οφείλουν το καταπληκτικό κόκκινο χρώμα τους στο λυκοπένιο, γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Μάλιστα, υπάρχει περισσότερο λυκοπένιο στη σάρκα του καρπουζιού παρά σε μια ωμή ντομάτα.

Καταναλώνοντας τρόφιμα πλούσια σε λυκοπένιο μειώνουμε τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού κατά 20%.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Το καρπούζι ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας βοηθάει να ξεπεράσουμε ευκολότερα και γρηγορότερα ένα κρυολόγημα.

Όλο και περισσότερες έρευνες καταδεικνύουν ότι το λυκοπένιο που υπάρχει στο καρπούζι μπορεί να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα. «Το λυκοπένιο είναι τόσο ισχυρό αντιοξειδωτικό, που μπορεί να αφοπλίσει τις ελεύθερες ρίζες που επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, όπως η μολυσμένη ατμόσφαιρα, προτού βλάψουν το σώμα μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ Κρίστι.

watermelon-389903_960_720

Αναστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το λυκοπένιο κατέστειλε την ανάπτυξη καρκινικών όγκων του μαστού στα ποντίκια, ενώ άλλη μελέτη κατέγραψε ότι είχε καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων του προστάτη. Σε αντίθεση με πολλά φρούτα και λαχανικά, το καρπούζι μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για επτά ημέρες, χωρίς να χάσει τη διατροφική και θρεπτική του αξία.

Μας κρατάει… ξύπνιους

Τα καρπούζια περιέχουν χολίνη, μια θρεπτική ουσία που βρίσκουμε στα αυγά, τη γαλοπούλα και το μπρόκολο, η οποία ρυθμίζει τους ρυθμούς του σώματός μας. Η χολίνη μάς κρατάει σε εγρήγορση, ενώ βοηθάει σημαντικά στη βελτίωση της μνήμης.

Καταπολεμά τα παχάκια

Με μηδέν λιπαρά και με μόλις 40 θερμίδες ανά μερίδα, μπορούμε να καταναλώσουμε όσο καρπούζι τραβάει η όρεξή μας, χωρίς να ανησυχούμε ότι θα πάρουμε κιλά. Τα καρπούζια δεν έχουν σχεδόν καμία θερμίδα και η περιεκτικότητά τους σε νερό, που φθάνει στο 92%, μας κρατάει ενυδατωμένους και βοηθάει τον οργανισμό να αποβάλει τις τοξίνες.

Είναι φυσικό βιάγκρα

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Texas A&M University, όπως αναφέρει το ert.grμελέτησαν την επίδραση του καρπουζιού στη σεξουαλική ζωή των ανδρών. Ο ερευνητής Dr Bhimu Patil αναφέρει: «Ανακαλύψαμε ότι η αργινίνηπου περιέχεται στο καρπούζι, ενισχύει το νιτρικό οξύ και έχει αποτέλεσμα τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων – την ίδια βασική επίδραση που έχει και το Viagra».